Dlaczego warto wybrać naturalne mięso

Większość produktów spożywczych oferowanych obecnie w sklepach jest w rzeczywistości nadziewana „chemikaliami”. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i szereg innych substancji, które są maskowane jako prawdziwe naturalne smaki. I odwrotnie, trudno je znaleźć w tradycyjnych sklepach… Przetworzona żywność jest zarówno powszechna, jak i szkodliwa. Nie tylko wypacza wyobrażenie o tym, jak należy smakować jedzenie, ale również ma negatywny wpływ na organizm. Przemysł wędliniarski i mięsny nie jest wyjątkiem. Dobrze znana jest praktyka nastrzykiwania mięsa wodą lub wypełniaczami ze skrobi kukurydzianej. Sama produkcja mięsa opiera się w dużej mierze na leczeniu hormonami i antybiotykami w celu uzyskania szybkiego przyrostu masy ciała.

Dlatego tak wielu ludzi decyduje się na zmianę. Pragnie naturalnych wędlin, prawdziwych mięs i sprawdzonych przepisów. Tradycyjne wędliny produkowane są według receptur, które czasami mają kilkadziesiąt lat i są przekazywane przez rzeźników z pokolenia na pokolenie. Mięso pochodzi z małych regionalnych gospodarstw, gdzie zwierzęta karmione są zdrową naturalną paszą. Z tego materiału bazowego można uzyskać naturalne, pachnące i pyszne kiełbaski.

Proces produkcji

Wędliny, które znamy z większości sklepów, są produkowane przemysłowo. Dzięki temu z jednego kilograma mięsa bez problemu można uzyskać 1,5 kilograma kiełbasy, a dla najbardziej kreatywnych producentów jeszcze więcej. Oczywiście jest to spowodowane dodatkami takimi jak skrobia i duża ilość wody dodawana w procesie produkcji. Jednocześnie sposób produkcji naturalnego mięsa jest zupełnie odwrotny. Tutaj do uzyskania 1 kg produktu potrzeba 1,1-1,3 kg mięsa. Dzięki temu ma bogaty, skoncentrowany i prawdziwy smak a sama kiełbasa jest zdrowsza.

Druga różnica polega na liście dodatków. W przypadku „sklepowych” dań zimnych, masowej produkcji, oprócz zamienników mięsa, wody i białka, jest cały zestaw dodatków. Odpowiadają one za kolor, smak, zapach, świeżość, konsystencję… Do wędlin naturalnych dodaję się tylko przyprawy dla poprawy smaku i aromatu. Podkreślają smak i zapach mięsa, a wędzenie sprawia że można je długo przechowywać. Nic więcej nie jest potrzebne a przyprawy jakich powinno się używać przy naturalnych wyrobach to Sól i pieprz, czosnek i majeranek, tymianek, takie proste i takie pyszne.

Najważniejsza zaleta

Jakie są najważniejsze zalety naturalnego mięsa? Bez wątpienia smak i zapach. Naprawdę przyciąga kubki smakowe i przypomina smak potraw z dzieciństwa bądź ze wsi gdy gotowała babcia. Tradycyjne dania pozwalają również zdrowo się odżywiać. Unikaj chemikaliów, które atakują nas na każdym kroku. Dlatego warto postawić na prawdziwy smak wędlin, odkładając na bok sztucznie wzmocniony i „uwydatniony” smak. Więcej zalet naturalnych wędlin poznasz na stronie Wędliny z Dębiny – sprawdź rodzinną masarnię.

Mięsa bez konserwantów nie wpłyną negatywnie na zdrowie człowieka wręcz przeciwnie, ale są także smaczne i pożywne. Nic dziwnego, że tak chętnie rezygnujemy z wędlin sklepowych. Dzięki takim wędlinom możesz urozmaicić swoje śniadanie lub przygotować specjalne smakołyki dla swoich gości. Ich ceny są oczywiście wyższe niż tradycyjne ceny w sklepach, ale czasem warto wydać trochę więcej i zadbać o swoje zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here