Dieta odchudzająca często kojarzy nam się z małymi posiłkami składającymi się z samych warzyw, którymi człowiek zazwyczaj się nie najada. Jednak prawda okazuje się zgoła inna. Zdrowa i zbilansowana dieta odchudzająca może zostać tak skomponowana, że nie tylko będziemy się na niej najadać, ale będziemy syci odchodzić od stołu, a często na naszym talerzu będą zostawać niedojedzone resztki. Jednak jak zdrowo schudnąć i jednocześnie zaspokajać potrzeby swojego organizmu?
Dlaczego warto odżywiać się zdrowo?
Każdy z nas, w większym lub mniejszym stopniu zdaje sobie sprawę, że zbilansowane i zdrowe odżywianie powinno być podstawowym elementem naszego trybu życia. Zdrowa dieta to klucz do jak najdłuższego utrzymania organizmu w wysokiej formie. Dzięki kompleksowej diecie, bogatej we wszystkie makroskładniki, witaminy i minerały, możemy uniknąć wielu chorób, które rozwijają się nawet przez kilka lat. Zbilansowane odżywianie ratuje nas od takich chorób, jak choroby układu krążenie, nadciśnienie, kamica żółciowa, otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, niektóre nowotwory i niedokrwistość z niedoboru żelaza. Nieodpowiedni sposób żywienia to także problemy na tle psychicznym, np.: nieustanne zmęczenie czy problemy z koncentracją. Najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety, który nie wymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku, jest catering dietetyczny Będzin. Dieta pudełkowa to mnóstwo ciekawych ofert, z których sami możemy wybrać dla siebie tę najlepszą uwzględniwszy także wymaganą kaloryczność.
Zasady zdrowego odżywiania
Dietetycy, lekarze i trenerzy personalni prześcigają się w kwestii ilości zasad zdrowego odżywiania. Jednak tak naprawdę warto stosować się do tych podstawowych, których jesteśmy w stanie naprawdę dotrzymać. Mowa o podziale na kilka posiłków, minimum 3 dziennie i jedzenie ich w regularnych odstępach, o podobnych godzinach każdego dnia. Ponadto istnieje także zasada mówiąca o różnorodności naszej diety i posiłków, które spożywamy. Tylko różnorodność zapewni nam stały dopływ nie tylko typowych substancji odżywczych, ale również cennych witamin i minerałów, których także oczekuje nasz organizm. Im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej. Ponadto dieta nie powinna polegać na liczeniu kalorii, a na wybieraniu produktów lepszych jakościowo. Naukowcy i dietetycy są zgodni co do tego, że znacznie większe korzyści wynikają ze spożywania owoców i warzyw obfitujących w witaminy i substancje antyoksydacyjne.
Dobry podział makroskładników
Kompleksowa dieta wiąże się z dostarczaniem do naszego organizmu odpowiednio rozdzielonych kalorii. W ciągu dnia powinniśmy zjadać ok. 20-25% białka, 50-60% węglowodanów oraz 15-25% tłuszczy. Trzeba mieć na uwadze, że tłuszcze powinny być częściowo pochodzenia zwierzęcego, a częściowo roślinnego. Warto stawiać na tłuste ryby, orzechy i oleje roślinne. Niekorzystne dla naszego organizmu są kwasy tłuszczowe trans, czyli oleje utwardzane w postaci np.: margaryny do smarowania pieczywa.