Jednym z podstawowych składników wszystkich żywych organizmów, a także wirusów (u których kwestia „życia” jest dyskusyjna), jest białko. Czyli inaczej proteiny. Białka składają się z aminokwasów, które połączone są wiązaniami peptydowymi. Wyróżniamy białka proste (czyli właśnie proteiny) oraz białka złożone.
W trakcie trawienia białko rozmontowywane jest na cegiełki, którymi są aminokwasy. Następnie cegiełki te są ponownie złączane w białka, tym razem już własne, należące do naszego organizmu.
W celu umożliwienia prawidłowego rozwoju naszego organizmu, a więc aby ciało mogło się rozbudowywać, trzeba dostarczać odpowiednią ilość białka. Skąd? Z pokarmem oczywiście.
Specyficzną grupą osób, jeśli chodzi o potrzeby rozbudowywania swojego ciała, są kulturyści. W diecie tych osób znaczną rolę procentowo odgrywa właśnie białko. (Oczywiście nie może w ich diecie zabraknąć i węglowodanów, i tłuszczy, bowiem nieodpowiednia proporcja pomiędzy białkami a pozostałymi składnikami może doprowadzić do destrukcyjnych zmian w ciele kulturysty).
Aby osoba zajmująca się kulturystyką mogą spożyć odpowiednią ilość białek w ciągu każdego dnia, musi mieć właściwie dobraną dietę, złożoną ze specjalnie dobranych produktów zawierających białko. Ale co zawiera białko?
Źródłem białka (a więc także aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm ludzki sam sobie nie wytworzy nigdy) w diecie kulturysty mogą być potrawy takie jak jaja kurze. Są one bardzo zdrowe, o ile ktoś nie jest uczulony na żółtko kurze, będące alergenem. Nie jest prawda, że można spożywać tylko jedno jajo tygodniowo, żeby nie podnosił się nam poziom złego cholesterolu. Do dawny mit spożywczy, obecnie już obalony. Zaleca się teraz nawet spożycie jednego jaja na dzień. A cholesterol zawarty w jaju to głównie ten dobry.
Ważnym źródłem biała dla kulturysty są także sery, szczególnie białe, twarogowe (te są najchudsze, czyli zawierają najmniej tłuszczu). Ale mogą być i innego rodzaju, na przykład odchudzone żółte, podpuszczkowe krótko dojrzewające (z rodzaju na przykład korycińskich), zwarowe (typu ricotta), mozzarella.
Inne produkty mleczne, które zawierają białko to jogurty, kefiry, kwaśne mleko. Są to produkty probiotyczne, zawierające żywe kultury pożytecznych dla organizmu ludzkiego bakterii, które wspomagają trawienie i odporność. Egzystują w naszych jelitach.
P mlecznym uzupełniającym dietę o dobre białko jest również uzyskiwane z serwatki białko serwatkowe. Serwatkę wytwarza się z mleka przy użyciu podpuszczki, czyli enzymu, który produkowany jest w żołądku cieląt. Obecnie w przemyśle stosowany jest syntetyczny enzym, który ma te same właściwości co naturalny. Białka serwatkowe to niemal w stu procentach czyste białko. Zawiera dodatki smakowe, dzięki czemu można robić sobie z niego smaczne napoje proteinowe. Z takim białkiem jednak należy postępować ostrożnie, żeby nie doprowadzić do nieodwracalnych niekorzystnych zmian w organizmie. tak jak już było pisane, spożywana ilość białka powinna być w odpowiedniej proporcji do spożywanego tłuszczu i węglowodanów.
Naturalnymi źródłami białka są również potrawy mięsne oraz ryby. W zasadzie każdy rodzaj mięsa zawiera białka, gdyż jest ono przecież budulcem mięśni organizmów żywych. Ryby dodatkowo zawierają tłuszcze korzystne dla ludzkiego organizmu, w tym mózgu.
Białko też zawarte jest oczywiście w wielu roślinach. Przede wszystkim w roślinach strączkowych, takich jak fasola, także fasola szparagowa, ciecierzyca, soja oraz orzeszki ziemne. Orzeszki ziemne, czyli arachidy, to bowiem nie tyle orzechy, ile właśnie roślina spokrewniona z fasolą na przykład. Z orzeszków tych robi się w prosty sposób masło orzechowe – bardzo cenne w diecie osób zajmujących się kulturystyką.
Dużo białka zawierają również brokuły, inne orzechy (włoskie, macadamia, brazylijskie, nerkowce i tak dalej) oraz produkty zbożowe, na przykład ryż.
Na marginesie można dodać, że wszystkie wymienione rośliny są również podstawowym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Potrawa często pojawiającą się w ich diecie są kotlety sojowe.